Kerstblog (1) - Wat verwacht jij?

Geplaatst: 28 november 2011.

"Vol verwachting klopt ons hart..." klinkt het volgende week uit duizenden kindermonden. Het toeleven naar het 'heerlijk avondje' is al weken aan de gang. Elke dag worden kinderen middels het Sinterklaasjournaal op de hoogte gebracht van de laatste avonturen van de goed heilig man en zijn pieten. Hoogtepunt is natuurlijk pakjesavond - maar die avond is vooral zo leuk omdat er al weken naar toegeleefd wordt, over wordt gepraat en de spanning wordt opgebouwd. Toch moet Sinterklaas er wel rekening mee houden dat er vooral wordt uitgezien naar de kado's die hij uitdeelt, niet zozeer naar hem zelf.

 

Verlangen?

Als het om kerst gaat, waar zien we dan naar uit? Hoop je op een witte kerst? Op gezelligheid met de familie? Verlang je naar de komst van het kind Jezus? Wat brengt dit kind mee? Kijken we vooral uit naar wat Hij meebrengt, of verlangen we echt naar Hem?? Advent is een tijd van uitzien, actief verwachten. Van verlangen naar het Kind dat komt. We houden ervan om naar iets te verlangen, naar iets uit te zien. De voorpret is zelfs vaak leuker dan het evenement zelf! Is dat ook zo met kerst? Vinden we het wel prettig als God echt komt? En als misschien blijkt dat Hij anders is dan we ons hadden voorgesteld, dan we hadden verwacht?

 

Herders, wijzen en schriftgeleerden?

De herders, de wijzen en de schriftgeleerden in het paleis van Herodus verwachtten een Redder, een Koning. Maar verwachtten de herders een afhankelijke baby? Toch gingen de herders meteen op pad, na het bericht van de engelen dat ze Hem als baby zouden vinden. De Wijzen zochten de Redder in het paleis van Herodus - en toch waren zij niet teleurgesteld toen zij het kind in een voederbak vonden. Maar de schriftgeleerden - die bleven rustig in het paleis zitten. Zij wilden liever niet geconfronteerd worden met de schriften die in vervulling gingen, zij wilden blijven verlangen, blijven wachten. Ondanks dat zij precies wisten waar ze moesten zoeken!

 

Wat verwacht jij?

En wij? Verlangen we alleen naar de komst van de Heer, of willen we Hem ook werkelijk in ons midden ontvangen??Sela zingt tijdens de kersttour: "Ik zie uit naar de Heer. Mijn ziel ziet uit naar Hem en verlangt naar Zijn woord. Wij verwachten vol verlangen de Heer, Hij is onze hulp en ons schild"? Kunnen we dit lied meezingen en Hem ook daadwerkelijk toelaten in ons leven? Ook als we misschien in een moeilijke tijd zitten en niet altijd ervaren dat Hij ons schild is? Ga je dan nog actief naar Hem op zoek? Kijk je uit naar kerst vanwege Jezus zelf of vanwege datgene dat jij verwacht?

 

"Marije Vermaas schreef deze blog als onderdeel van het adventsproject Hoopboodschappen. Op www.hoopboodschappen.nl verschijnt gedurende de Adventstijd elke dag een inspirerende blog rondom Kerst."

» Volgend bericht: Kerstblog (2) - Zo is het beloofd!
« Vorig bericht: Sela in Nederland Zingt