Kerstblog (4) - Vier het feest met mij

Geplaatst: 19 december 2011.

Tijdens de kersttour van Sela zingen we het lied: Vier het feest met mij!

Kom, vier het feest met mij,
kom, dans en zing want jij hoort erbij.
Deel de vreugde met arm en rijk,
dat Jezus voor ons is gekomen.

Wat heb je nodig om feest te kunnen vieren?

 

Benodigdheden voor een feest
Wat heb je nodig om feest te kunnen vieren? Allereerst een reden: je viert feest omdat je bent afgestudeerd, een jaar ouder mocht worden, omdat je bedrijf zoveel jaar bestaat. De komende feestdagen vieren we dat Jezus werd geboren. (Best gek eigenlijk, dat we elk jaar Zijn geboorte vieren, en dat Jezus altijd weer dat kleine baby'tje in de voederbak is. In feite vieren we nooit zijn verjaardag, maar alleen Zijn geboortedag.) Naast een reden heb je mensen nodig, met wie je het feest viert. In je eentje een feest vieren is immers niet zo gezellig. Aan een feest gaat daarom altijd een uitnodiging vooraf. Dan heb je nog de locatie en de aankleding van het feest: de versiering en natuurlijk lekkere wijn, drankjes en lekkere hapjes. En ten slotte is het aan de gasten om te komen, liefst natuurlijk in feestelijke kledij. En die gasten nemen vaak een cadeau mee.

 

Gods uitnodiging en voorbereiding
God nodigt je uit, via Zijn woord, om met Hem feest te vieren. God bereidt een feestmaal voor, waar we heerlijk zullen eten. Hij houdt wel van een feestje! Via de profeten heeft God heel vaak gesproken over dit feest dat Hij geeft. De profeet Jesaja schrijft: "De Heer van de hemelse machten richt voor alle volken een feestmaal aan: uitgelezen gerechten en belegen wijnen, een feestmaal rijk aan merg en vet, met pure, rijpe wijnen" (hoofdstuk 25). Jezus' eerste wonder was water veranderen in wijn op een bruiloft. En Johannes schrijft over het feestmaal: "Kom! Laat wie dorst heeft komen, laat wie dat wil vrij drinken van het water dat leven geeft." God heeft voor het heerlijkste eten, de beste locatie (bij Zijn troon!) en mooiste versiering gezorgd.

 

De kleren
Op Gods feest mogen we prachtige nieuwe gewaden aan. Witte kleren staan voor reinheid, een nieuw begin, vrede. Door Jezus' offer zijn deze kleren beschikbaar voor ons. "Ik zag een onafzienbare menigte die niet te tellen was, uit alle landen en volken, van elke stam en taal. In het wit gekleed en met palmtakken in hun stonden ze voor de troon. (...) Ze hebben hun kleren wit gewassen met het bloed van het Lam (Jezus). Daarom staan ze voor Gods troon en zijn ze dag en nacht in zijn tempel om hem te vereren. En Hij die op de troon zit zal bij hen wonen. Dan zullen ze geen honger meer lijden en geen dorst, de zon zal hen niet meer steken, de hitte hen niet bevangen. Want het lam midden voor de troon zal hen hoeden, hen naar de waterbronnen van het leven brengen. En God zal alle tranen uit hun ogen wissen." (Openb. 7)

 

De aankomst
Wat doe je op een verjaardagfeest? Je feliciteert de jarige en geeft het cadeau dat je hebt meegebracht. Geef je God tijdens het kerstfeest (het is Zijn feestje! Hij is de jarige, Hij is de gastheer!) aandacht? Daarna feliciteer je de andere gasten. Ook al zijn het misschien niet de mensen die jij in eerste instantie op het feest had uitgenodigd, je viert met hen feest. Heb je met kerst oog voor de mensen naast je in de kerk, in de winkel, op straat?
We zingen: "deel de vreugde met arm en rijk". Het kerstfeest is voor iedereen. Iedereen is welkom bij God. Maar je kunt ook zelf feestvieren met arm en rijk, bijvoorbeeld door een presentactie te doen, of door fairtrade producten te gebruiken voor het kerstdiner.


Jij hoort erbij
God heeft ook jou uitgenodigd! Ga jij op Gods uitnodiging in? Waarom niet? Staat er iets in de weg om feest te kunnen vieren?
Wil je wel feestvieren? Vergeet de Jarige dan niet! Welk geschenk neem je voor Hem mee?

 

Marije Vermaas schreef deze blog als onderdeel van het adventsproject Hoopboodschappen. Op die website verschijnt gedurende de Adventstijd elke dag een inspirerende blog rondom Kerst. De groep Hoopboodschappen is ook op Facebook te vinden.

» Volgend bericht: Kerstconcert Sela op TV
« Vorig bericht: Verwachting tijdens de kerstconcerten!