Anneke over 'Magnificat'

Geplaatst: 10 december 2013.

In de aanloop naar kerst worden veel liederen van het album 'Gloria' gespeeld in kerken in Nederland. Leuk om wat extra achtergrond te geven bij één van deze liederen. Magnificat (van Maria) is geschreven door Anneke, de violiste van Sela.
 

 

 

Anneke: “De woorden van het Magnificat sprak Maria uit toen ze haar nicht Elisabeth ontmoette en zwanger was van Jezus. Het Magnificat is een vast deel uit de liturgie van de katholieke kerk. Het gebed wordt een canticum genoemd, een gezang waarvan de woorden rechtstreeks uit de bijbel komen. God kiest ‘het kleine’ uit. Hij kiest een mens als instrument en doet een wonder daar waar niemand het verwacht.


Voor mij is dat de boodschap van kerst, God die kiest voor het zwakke, het kwetsbare en het verlorene. Op die manier toont Hij Zijn macht en grootheid aan ons en komt Hij tegelijkertijd ook heel dichtbij. Ik denk dat deze woorden niet voor niets zo vaak weer opnieuw door verschillende componisten op muziek zijn gezet. De versie die ik heel vaak heb gehoord in  het avondgebed in de Domkerk van Utrecht, sprak mij aan. De tekst en klassieke melodie vond ik prachtig. Zo is het idee ontstaan om het lied voor Sela te schrijven. Ik vond het belangrijk dat ook iets van de eenvoud van Maria zou doorklinken in dit lied en de melodie is bewust ook een beetje ‘klassiek’ gebleven. Bij dit lied speelt een harpiste mee (een oud collega van mij), een extra instrument wat de sfeer nog meer versterkt.”

 

» Volgend bericht: Kerst met Sela op TV
« Vorig bericht: Sela in Kollumerzwaag