Nieuwe liederen in kerk Strijen

Geplaatst: 26 februari 2014.

In de serie over kerken en het gebruik van nieuwe Sela-liederen een interview met Bert Priem, organist van de Hervormde Kerk in Strijen. In dit interview komt o.a. aan bod hoe hij als organist nieuwe liederen speelt voor en na de dienst en op welke manier de liederen een plaats krijgen in speciale diensten.

 

 

 

"Liederen van Sela komen binnen” Aan het woord is Bert Priem, organist in de Hervormde Kerk van Strijen. Hij speelt regelmatig Sela- liederen voor en na de dienst. Ook tijdens diensten met een aangepaste liturgie en bij bijzondere gelegenheden zoals kerst en pasen spelen en zingen ze liederen van Sela.

 

Bert stelt een paar keer per jaar een gelegenheidskoor samen waarmee hij bijvoorbeeld met kerst liederen als ‘Wijs mij de weg naar Bethlehem’ en ‘Zo is het beloofd’ en ‘Als alles duister is’ heeft gezongen. Bert: “Sela heeft voor ons een koorarrangement geschreven voor de liederen ‘Kom vier het feest met mij’ en ‘Wijs mij de weg naar Bethlehem’. Met kerst hebben we bewust liederen van Sela gekozen!”

 

In de Hervormde Kerk in Strijen kennen steeds meer mensen de liederen van Sela. Bert: “Steeds meer mensen kennen Sela en gaan ook naar de concerten. Kinga heeft vorig jaar een zangworkshop verzorgd voor de jeugdband MP3. MP3 staat voor Mensen prijzen de Drie-eenheid. Dat was geweldig!” Bert en zijn band oefenen de liederen met behulp van de Sela-muziekboeken, cd’s en videofragmenten. Bert: “We luisteren op de website van Sela ( www.sela.nl/jouwkerk) naar andere uitvoeringen van liederen, om ideeën op te doen. We moeten wel flink oefenen, luisteren en inleven is het belangrijkste! We spelen de liederen met piano, drum, gitaar, basgitaar, viool, saxofoon, dwarsfluit en zangers.”

 

 

Komende stille zaterdag wil de MP3-band een heel aantal liederen van de cd Via Dolorosa gaan spelen en zingen. Het is daarbij  een gegeven dat mensen positief reageren op de nieuwe liederen, het maakt nieuwsgierig en leidt tot gesprek. 

 

Enthousiasme en passie voor muziek geven Bert de drijf om steeds vaker Sela-liederen te gebruiken in en om de diensten. “De liederen staan dicht bij de mensen. Ze zijn een goede aanvulling op de liederen die we al zingen uit het Liedboek en Op Toonhoogte. De teksten van Sela zijn duidelijk en sterk in hun eenvoud. Tekst en muziek sluiten heel mooi op elkaar aan. Dat merk je en proef je; liederen van Sela komen binnen doordat ze soms net anders je geloof verwoorden. De teksten zijn bijbelgetrouw, soms zelfs letterlijk uit de bijbel genomen. Sela helpt ons om ons motto 'zingend geloven en gelovend zingen' waar te maken. Dat alles in afhankelijkheid en overgave aan Hem, want we doen het om Zijn Naam groot te maken.”

» Volgend bericht: Nieuw paaslied 'Zie de Mens'
« Vorig bericht: Doventolken Delft/Veenendaal